nedeľa 23. augusta 2015

O bezlepkovom pečení


Bezlepkové pečenie vyžaduje dosť veľkú dávku tvorivosti.

Našťastie to už nie je ako pred 10 rokmi, keď bolo obchodov so zdravou výživou málo a bezlepkových potravín ako šafranu. Pribúdajú kuchárske knihy, aj recepty na internete, takže napiecť bezlepkové dobrôtky pre naše bezlepkové detičky už nie je taký problém.

Bezlepkové (a navyše bezpšeničné) receptíky na Bezlepkovej mame prispeli svojou troškou do mlyna a snáď pomohli pár mamičkám zvýšiť lákavými koláčikmi kvalitu života ich detí.

Život bez lepku sa zdá na prvý pohľad nemysliteľný. Veď lepok je v chlebe, pečive, strúhanke, v pizzi, omáčkach aj v zmrzlinovom kornútku. Na začiatku každej mamy bezlepkového dieťaťa je tápanie, neistota i pár prešľapov... S bezlepkovou múkou nie je pečenie také jednoduché a pohodové. Ale samoštúdium a pokusy (a omyly...) urobia svoje a časom pre vás bezlepkové pečenie prestane byť stresujúcim zážitkom :-)



Bezlepkové múky a zmesi sa správajú inak, ako ich lepkoví príbuzní. Paradoxom je, že cesto z bezlepkovej múky sa lepí viac ako to "lepkové" a horšie sa tiež tvaruje.

Cesto aj koláče z bezlepkovej múky bývajú hutnejšie, suchšie a drobivejšie a na druhý deň už zvyčajne strácajú svoju dobrú chuť. Najlepšie sú čerstvé a tak je to aj s chlebom a pečivom.

Námaha však stojí za to: spokojné bruško vášho bezlepkového dieťaťa je radosťou pre každú maminu.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára