Suroviny (na asi 36 mafinov):
4 celé vajíčka
250 ml trstinového cukru
1 balíček vanilkového cukru - ja používam vlastnoručne pripravený vanilkový cukor (zmiešaný trstinový cukor s dreňou z 1 vanilkového lusku), určite nepridávajte "vanilínový" umelinový cukor
750 ml bezlepkovej múky Promix PK (môže byť aj Promix Universal)
1 prášok na pečenie (používam bezlepkový - s vínnym kameňom)
1 lyžička sódy bikarbóny
1 lyžička soli
1 lyžička škorice
250 ml posekaných orechov
250 ml rastlinného oleja
500 ml postrúhaných (neošúpaných) cukín - potrebné je použiť mladé pružné cukiny, ktoré ešte nemajú "drevnatú" šupku - šupka je jedlá a dodá mafinom peknú farbu
Postup:
Použijeme 2 misy:
1 - misa na mixér - vajíčka vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom asi tak 2-3 minúty.
Pomaly pridávame olej, počas toho miešame ďalšie 2-3 minúty. Pridáme nastrúhané cukiny.
Pridáme nahrubšie postrúhané cukiny (fakt sa nebojte postrúhať aj šupku - s ňou sú mafiny oveľa chutnejšie aj krajšie vyzerajú). Už nemixujte, stačí premiešať ručne.
2 - väčšia misa - pomiešame suché suroviny: múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a posekané orechy.
Teraz spolu zmiešame obsah jednej aj druhej nádoby:
Naplníme mafinové košíčky asi tak do 3/4:
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 190stC asi tak 35-40 minút
Tieto mafiny sú v našej rodine mimoriadne obľúbené. Práve pre to, že sú zeleninové, hoci nevyzerajú (dobrý spôsob ako do detí dostať zeleninku, aj keď ju príliš neobľubujú).
Tento recept som si priniesla pred 20 rokmi z Kanady. Roky som piekla mafiny "normálne" (lepkové), vtedy som používala výberovú múku. Teraz pečiem pre Elu bezlepkové, ale chutia aj nám ostatným. Ela ich raz na narodeniny priniesla do školy a ponúkla spolužiakom. Vychvaľovali jej ich, aké sú super. Keď im potom povedala, že sú zeleninové, väčšina zostala veľmi prekvapená :-)))
Zahoďte predsudky a pochutnajte si na zeleninových (bezlepkových) mafinoch tiež !
(Upozornenie pre maminy: priberá sa z nich !!!)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára