Dobrý pocit z domáceho chlebíka poteší.
Ako si ho vyrobiť doma?
Bezlepkovo pečieme ešte len pár mesiacov a toto bol môj prvý pokus vyrobiť si bezlepkový chlebík doma. Nemám domácu pekárničku, piekla som ho v normálnej elektrickej rúre.
Áno, uvažovala som o kúpe pekárničky, je to teraz in....ale keď som v obchode zbadala, aké to je hebedo... a kam ju len dám, aby bola po ruke... a aby nedopadla tak ako odšťavovač a domáci robot (dlhodobo oddychujú na dovolenke niekde vzadu v špajzi :D
Z premýšľania ma vyrušila ochotná predavačka, ktorá ma od kúpy pekárničky odhovorila (no to ju zamestnávateľ iste nepochváli), ale ja oceňujem jej radu vyskúšať upiecť chlebík normálne v rúre. Vraj ho sama tak pečie a aby nebol vysušený, do rúry vloží plech s vodou... tak som to skúsila...a nebolo to nič komplikované.
Suroviny:
340 ml studenej vody
bezgluténová hotová zmes "Tmavý chlieb" (430 g hotovej zmesi) z Pekárne Harmónia (sušené droždie ako aj návod na prípravu sú pribalené k múke)
Zloženie: pšeničný škrob do 20 mg/kg gluténu, sójová múka, guarová múka, soľ, lecitín, dextróza, diarol, cukor práškový, karamel
Postup:
Sušené droždie zmiešame s hotovou zmesou, pridáme vodu a mixérom vymiešame cesto.
V návode priloženom k hotovej zmesi sa uvádza "cesto sformujeme do želaného tvaru". Ja som si želala tvar srdiečka, ale ten sa mi nejako nedarilo vytvoriť, takže nakoniec úplná klasika (viac-menej) obdĺžnikového tvaru. Na dno teflónovej formy som dala trochu slnečnicového oleja, aby sa chlebík nepripiekol.
Nakoniec som povrch potrela trochou vody.
Rúru vyhrejeme na 220 stupňov. Pečieme pri 200 stupňoch (bez teplovzdušného ohrevu, aby sa chlebík príliš nepresušil) asi 45-50 minút.
A takto vyzerá výsledok :-)
Ideme ochutnávať...
Elin komentár: "je mäkký, chutný a chrumkavučký na okraji :-)"
Elin komentár: "je mäkký, chutný a chrumkavučký na okraji :-)"
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára