streda 12. augusta 2015

Čokoládový kapkejk (cupcake) s mascarpone krémom


Potrebujeme:
Cesto (na 16 kapkejkov)
200 g kryštáľového cukru (používam trstinový)
220 g bezlepkovej múky Schär Universal Mix it!
250 ml vody
125 g masla
50 g kakaa
2 vajíčka
2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva (bezlepkový je ten s vínnym kameňom)
2 lyžičky vanilkového cukru (recept na výrobu domáceho vanilkového cukru + vysvetlenie, prečo si ho vyrábať doma nájdete tu: http://www.bezlepkovamama.blogspot.sk/2015/08/domaci-vanilkovy-cukor.html)
štipka soli
Krém
125 g masla
250 g Mascarpone krému (1 bežné balenie)
100 g práškového cukru
100 g kvalitnej horkej čokolády 
(použili sme čokoládu Vivani s viac ako 70%-ným obsahom kakaa a je fakt skvelá - zohnali sme ju v predajni Astévia - http://www.vivani-chocolate.de/P_Dark_Chocolate_Coating.html)

Postup:
Cesto
Vajíčka a maslo vyberieme z chladničky, aby sa postupne ohriali na izbovú teplotu.
Dáme zovrieť vodu. Do vriacej vody pridáme kakao a vymiešame. Necháme vychladnúť.

Medzitým v mise zmiešame spolu múku, prášok do pečiva a soľ.


Zmäknuté maslo nakrájame na kúsky a vyšľaháme v mixéri na najvyšších otáčkach do penista. Pridáme kryštáľový aj vanilkový cukor a znovu miešame asi 2 minúty. Potom pridáme celé vajíčka a znovu premiešame.  No  a potom do toho vmiešame suchú zmes.


Nakoniec pridáme vychladnutú kakaovú vodu a poriadne vyšľaháme mixérom na najvyšších otáčkach.

 
Cestom plníme formičky, klasicky do 2/3.


Tentokrát plnila formičky Ela naberačkou na zmrzlinu – na fotke vidno ako jej to ide od ruky :-).


Kapkejky dáme do rúry predhriatej na 190 stupňov, pečieme asi 15-20 minút, nie dlhšie, aby neboli suché. Špajlou vyskúšame, či sa už cesto nelepí. 


Predtým, než kapkejky začneme zdobiť, necháme ich poooooooriadne vychladnúť.

Krém
Čokoládu rozlámeme na kúsky a rozpustíme v hrnci nad parou. Rozpustenú čokoládu necháme vychladnúť.



Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom. Pridáme Mascarpone krém. Nakoniec prilejeme schladnutú rozpustenú čokoládu a poriadne prešľaháme mixérom. Krém je pevný a krásne sa ním zdobí. Pekne ztuhne, ale po stuhnutí nie je tvrdý. Chuťovo je fakt skvelý. 




 Nakoniec ozdobíme podľa fantázie, kľudne aj bláznivo...

My sme zdobili všetkým, čo sme doma našli – čokoládovou ryžou, mandľovými lupienkami, lentilkami...a pre radosť najmladšieho člena našej rodiny sme dali aj sviečočku – toľko radostiiiii :-)))



Dobrú chuť !
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára