Počas Festivalu zabudnutých remesiel na hrade Červený kameň sme ochutnali staroslovenské podpecníky, nazývané tiež podplamenníky. Táto slaná pochúťka z cesta sa chuťovo veľmi podobá na pizzu, ale obloženie je zvyčajne typicky slovenské - kyslá smotana, bryndza, slaninka a cibuľa.
Recept, ktorý sme našli na internete sme si bezlepkovo prispôsobili a ozdobili podľa našej fantázie.
Medzi nami: je s tým dosť roboty (asi tak 50-60 minút), takže ak hľadáte recept na nejaké rýchle jedlo, hľadajte inde :D napríklad tu: http://www.bezlepkovamama.blogspot.sk/2015/07/bryndzove-halusky-so-slaninkou.html
Tajne som dúfala, že deťom nebudú podplamenníky chutiť, aby som ich nemusela v budúcnosti znova piecť, ale (našťastie) im veeeeľmi chutia, takže sa opakovaniu nevyhnem :DDD.
Suroviny (na 2 plechy podplamenníkov, čo je 6-8 porcií):
Kvások:
4 dcl vlažného mlieka
2 ČL kryštálového cukru
1 kocku čerstvého droždia
Cesto:
1 kg múky Schär Mix B Bread
2 ČL soli
2 vajíčka
6 PL rastlinného oleja
4 zemiaky uvarené v šupke
Obloha:
375 g kyslej smotany (1 veľký kelímok)
300-400 g bryndze
cca 300 g oravskej slaniny
2 cibule
klobáska, kukurica, strúhaný syr, olivy, pažítka.... a čokoľvek iné, čo sa bude páčiť a chutíť práve vám
Postup:
Najprv si dáme uvariť 4 zemiaky v šupke.
Medzitým si pripravíme klasický kvások na kysnuté cesto.
Do 4 dcl vlažného mlieka zamiešame cukor a rozdrobíme droždie. Počkáme pár minút, kým kvások nenabobtná.
Kým nám rastie kvások, stihneme si preosiať múku.
Do múky pridáme vajíčka, soľ a olej.
Uvarené zemiaky ošúpeme a postrúhame (alebo rozpučíme vidličkou) a pridáme do cesta.
Nakoniec pridáme hotový kvások a cesto poriadne vymiešame.
Cesto musí byť vláčne, preto podľa potreby pridáme ešte trocha vlažného mlieka.
Pripravené cesto necháme odležať na teplom mieste kým nenakysne.
Medzitým si pripravíme oblohu:
kyslú smotanu vymiešame s bryndzou, cibuľku aj slaninku nakrájame na kocečky,
klobásku a olivy na kolieska a otvoríme si konzervu s kukuricou.
Nakysnuté cesto premiesime na pomúčenej doske a necháme chvíľu "oddychovať".
Zatiaľ si vymastíme plech bravčovou masťou. Bežne bravčovú masť nepoužívam, ale uznajte, že olivový olej alebo kokosový tuk sa k podplamenníkom jednoducho nehodia :-)
Polovicu cesta vyvaľkáme a vytvarujeme na plechu do obdĺžnika.
Cesto potrieme smotanou vymiešanou s bryndzou.
A potom pridávame ostatné "ozdôbky" v kombináciách, napríklad slaninku s cibuľkou, alebo cibuľku s klobáskou... Na jednom plechu môžeme vytvoriť 4 "sektory", každý s inou oblohou.
My sme vytvorili 2 rôzne podpecníky:
Podpecník č. 1:
...a podpecník č. 2 - tu boli experimentálne použité na Slovensko netradičné čierne olivy...
Pečieme vo vyhriatej rúre na teplovzdušnom ohreve na 180 stupňoch asi 30 minút
(keďže sme piekli obidva podpecníky naraz, bola doba pečenia cca 40 minút).
A takto naše podpecníky (podplamenníky) vyzerali upečené:. Ktorýže je krajší?
Ešte čerstvá pažítka posekaná na drobno...
Nakrájať a ozdobiť...
"Chutili mocinky mooooc super, najlepšia kombinácia: cibuľovoslaninkovokukuricové "
Ela
Ela
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára