300 g múky Schär Universal
250 g polotučného tvarohu
170 g trstinového cukru
220 g masla
4 vajíčka (oddeliť žĺtka a bielka)
4 lyžičky kypriaceho prášku bez lepku
1 balíček vanilkového cukru
sušené levanduľové kvety (asi tak 2 polievkové lyžice)
Postup:
Najprv si necháme zmäknúť maslo a oddelíme bielka od žĺtkov. Bielka necháme vychladnúť v chladničke (bude z nich neskôr pevný sneh)
V mise mixérom vymiešame spolu zmäknuté maslo (nakrájané) na menšie kúsky, trstinový aj vanilkový cukor. Potom pridáme žĺtky a nakoniec tvaroh.
V druhej mise vymiešame všetky zvyšné suché suroviny: múku, kypriaci prášok do pečiva a sušené kvety levandule. Levanduľa nielen pekne vonia, ale aj skvele chutí. Keď na chuť levandule nie ste zvyknutí, alebo ju ešte nepoznáte, nepreháňajte to s ňou, 2 polievkové lyžice sušených kvetov budú určite stačiť.
Suchú zmes pridáme k vlhkej a dobre premiešame.
Z vychladnutých vaječných bielkov vyšľaháme pevný sniežik.
Sneh opatrne ručne (nie mixérom, aby nespľasol !) vmiešame do cesta.
Bábovkovú formu vytrieme maslom (poriadne každý kút formy, nie tak, ako sa dnes podarilo vytrieť mne ...a potom som mala pri vyklápaní, či skôr vytriasaní bábovky z formy problémik...).
Formu vysypeme buď bezlepkovou strúhankou alebo ako som dnes ja (pokusne) vysypala múkou z lieskových orieškov (je hrubšia ako bežná múka, dá sa použiť v receptoch namiesto hrubej múky).
Povrch bábovky z nej pekne zhnedol.
Pečieme vo vyhriatej rúre (teplovzdušný ohrev) pri 180 stupňoch asi 45 minút.
Keď sa vám náhodou nepodarí dostať bábovku z formy von v jednom kuse (tak ako dnes mne...nevadí, dá sa to zaokryť práškovým cukrom. Však to nie je vidno?
Chutí skvele s mliekom a troškou šľahačky.
D o b r ú c h u ť !
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára