A prečo si ho vlastne vyrábať doma, keď sa dá pohodlne kúpiť zabalený v pekných oranžových balíčkoch v obchode?
Možno ani netušíte, ale "vanilkový" cukor, ktorý sa predáva bežne v obchode, neobsahuje pravú vanilku, ale umelinu "vanilín", ktorá s pravou vanilkou nemá nič spoločné. Schválne, utekajte sa do špajze pozrieť, čo je na tom balíčku napísané: NIE vanilkový, ale VANILÍNOVÝ CUKOR. A schválne si pozrite zloženie toho chemického "zázraku".
Viac o tomto podvode si prečítate TU: http://biocare.sk/zdrava_vyziva/clanok/vanilkovy-a-vanilinovy-cukor
Tak preto je lepšie (a bezpečnejšie) pripraviť si vanilkový cukor doma.
Potrebujeme:
1 vanilkový lusk
trstinový cukor
1 ostrý nôž
1 príborový nôž
Postup:
Vanilkový lusk prerežeme ostrým nožom pozdĺžne na polovice - ide to ľahko :-)
Nožíkom (najlepšie príborovým nožom) vyškrabeme z vanilkového lusku mäkkú dužinu a pridáme do trstinového cukru. Dobre premiešame.
Všetko spolu (trstinový cukor, dužinu z vanilkového lusku aj zvyšky lusku) uložíme v uzatvárateľnej, najlepšie sklenenej nádobe a niekoľko dní počkáme, kým sa chuť a vôňa vanilky premiešajú s cukrom.
Takýto vanilkový cukor sa rýchlo obľúbite :-)
Ak je vám ľúto tých pár minút na prípravu ozajstného vanilkového cukru, kúpte si namiesto vanilínového cukru v obchode aspoň tento, fakt vanilkový, aj keď je (samozrejme) drahší:
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára