nedeľa 19. júla 2015

Ríša Otomanskej kuchyne

Naša rodinka rada cestuje a máme v obľube hlavne Turecko. Sme fanúšikmi starotureckej (teda otomanskej kuchyne).

Otomanská ríša (nazývaná tiež Osmanská ríša) existovala v rokoch 1299 - 1922, čiže vyše 650 rokov. Bola to jedna z najväčších a najmocnejších ríš pri Stredozemnom mori. Zahŕňala územie dnešného Turecka, ale i Balkán a dokonca aj severnú Afriku.

V Otomanskej ríši žilo viac ako 35 miliónov obyvateľov viacerých národností, ktorí hovorili rôznymi jazykmi. Je len logické, že ich kultúra tiež kuchyňa sa premiešali ako v jednom kotli a výsledkom je pestrá strava, kde prevažuje kuracie a jahňacie mäso a tiež veľa zeleniny, najmä baklažán, cukina a paradajky.

Viaceré jedlá otomanskej kuchyne sú spoločné s inými krajinami - napr. caciky (typické pre Grécko), musaka (populárna na Balkáne), baklava (sladučké koláčiky známe aj v Afrike).

Typickými jedlami sú:
- jogurt
- ayran (jogurtový nápoj)
- dӧner kebab (plátky mäsa napichnuté na ražni a opekané na grile), bližšie asi nemusím predstavovať, nakoľko kebab sa stal obľúbeným jedlom mnohých Slovákov
- cacik (jogurt, soľ, uhorky, cesnak, olivový olej, často aj pridaná citrónová šťava a kôpor), podáva sa chladené
- chlieb pita
- syr feta
- baklava - sýty múčnik - vrstvy tenkého "fylo" cesta prekladané posekanými orieškami alebo pistácimi osladený medom - POZOR: jedná sa o kalorickú bombu !!!)
- lahmacun (známy tiež ako turecká pizza), moussaka (mleté mäso prekladané zemiakmi alebo baklažánom)
- kӧfte (guličky z mletého mäsa)
- meze (malé predjedlá)
- dolma (plnená zelenina, napr. plnená paprika, cukina alebo vínne listy).


Počas našej nedávnej dovolenky v Turecku sme si nenechali ujsť návštevu Otomanskej reštaurácie.




Meze - drobné predjedlá:
Tzatiky vľavo dole
grilované baklažány s cibuľkou vľavo hore
pikantná zmes paradajok s mletým mäsom vpravo dole
a syrová nátierka (podobná bryndzi) vpravo hore.



 chlieb pita

grilované kuracie mäsko


dezertík - baklava s vanilkovou zmrzlinou (myslím ale, že tú Osmani nemali :-)

Podľa tohtoročných údajov do Turecka smeruje na letnú dovolenku až 8% Slovákov. 
Slováci, keď už tam budete, nejedzte len kebab a hranolky, ale odvážne vyskúšajte aj iné dobrotky :-)

Zdroj

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára