nedeľa 19. júla 2015

Kto je to bezlepková mama?


Bezlepková mama pred rokom neexistovala. Teda moja mama existovala, ale nebola bezlepková, len taká obyčajná...lepková. Varila a piekla ako ostatné mamy. Ale v decembri 2014 sa všetko zmenilo. Mne, jej 13-ročnej dcére, zistili alergiu na múky. Poviete si, nemá celiakiu, tej je hej. Moja diagnóza je však horšia ako celiakia, pretože nemôžem ani múky zbavené lepku. Mám alergiu na pšenicu, raž, jačmeň aj špaldu. V deň, keď mi to povedali, som nechápavo krútila hlavou – čo  len budem jesť? Veď ja „nič“ nemôžem – ani chlieb, pečivo, či moje obľúbené palacinky, lokše alebo marhuľové guľky. A na pizzu môžem zabudnúť...  Bola som nešťastná. Dnes už viem, že mi múky veľmi škodili – mala som pleť plnú vyrážok, suchú, podráždenú kožu s ekzémom, večne som bojovala so zápchou a bolesti brucha boli môj každodenný spoločník. 
Prvé dni a týždne boli neľahké – chýbali mi pšeničné „rozkoše“. Trvalo niekoľko týždňov, kým sme objavili chutný chlieb a pečivo. Prvé bezlepkové (banánové) palacinky skončili fiaskom – nikto ich nechcel jesť.
Tento blog vznikol preto, že chceme ukázať, že bez múky sa nezrúti svet. Že bezlepkové jedlá môžu byť chutné a dokonca lákavo vyzerať. Blogovať budeme dve – moja mamina a ja, Ela. Mamina mi pomáha pri nakupovaní potravín, vymýšľaní receptov, varení a pečení. Recepty budú všetky bezlepkové, dokonca bezpšeničné, bezražné, bezjačmenné aj bezšpaldové. 
Výnimkou bude len rubrika „Ako nám chutí svet“, kde budeme objavovať tajomstvá medzinárodnej kuchyne, ktorú sme okúsili na vlastnom jazýčku :-)

toto som ja - Ela

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára