Potrebujeme:
250 g múky Schär Patisserie (bezlepková, bezpšeničná)
210 g pravého masla
120g práškového cukru
3 PL zemiakového škrobu
1 žĺtok
1-2 polievkové lyžice levandule – používame sušenú, ale
vyskúšali sme aj čerstvú levandulu počas sezóny jej kvitnutia – rozdiel nie je
badateľný
kôra z 1 biocitrónu – ak sme nezohnali bio, použijeme
sušenú citrónovú kôru z obchodu
2 PL citrónovej šťavy
štipka soli
Recept je nekomplikovaný – sušienky zvládla upiecť Ela úplne
sama, bez maminej pomoci.
Levanduľky v našej predzáhradke
Sušené kytičky levandule v našej kuchyni (vždy
pripravené na pečenie)
Postup:
Nasucho vymiešame spolu múku, práškový cukor
a škrob.
Pridáme ostatné suroviny a vymiešame
mixérom hladké cesto.
Cesto rozdelíme na 2 časti a vyvaľkáme 2 valčeky s priemerom asi 3 cm. (Ela tvarovala valčeky počas horúceho leta, maslo bolo veľmi mäkké, cesto sa dosť lepilo. Takže o kruhovom
priemere „valčekov“ sa nedá hovoriť, je skôr taký „zemiakový“, ale na chuť to vplyv nemalo :-)
priemere „valčekov“ sa nedá hovoriť, je skôr taký „zemiakový“, ale na chuť to vplyv nemalo :-)
Cesto odložíme do chladničky stuhnúť, stačí na pol hodinku. My sme cesto nechali v chladničke 24 hodín, pretože sa nám v tej horúčave už nechcelo piecť. Nič sa nestalo, cesto to v pohode prežilo.
Vychladnuté cesto pokrájame na plátky hrúbky asi 5mm a rozložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Počas pečenia sa cesto dosť nafúkne, treba preto nechať dostatočné medzery medzi jednotlivými sušienkami, aby sa nezlepili.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 170 stupňoch asi 15-20 minút. Použili sme teplovzdušný ohrev s ventilátorom, vtedy majú sušienky rovnomernú farbu a sú chrumkavejšie. Počas pečenia vás môže lákať sušienky na plechu otočiť, aby boli pekne upečené z oboch strán – nerobte to, sušienky sa dobre prepečú aj bez otáčania.
Príbeh schovaný za levanduľovými sušienkami.
Levanduľové sušienky sme ochutnali po prvýkrát na Kreatívnom pikniku v Hrubej Borši pred rokom http://www.kreativnypiknik.sk/
Nie nejaké ledajaké – ale rovno tie od známej foodblogerky Tatiany Leovej http://foodbloger.com/
Najprv sme si zobrali len ponúkaný kúsok na ochutnanie, postupne ochutnali všetci členovia rodiny a nakoniec sme odišli s celým balíčkom, aj keď bol mimoriadne drahý – odvtedy sme od Tatianiných citrónovo – levanduľových sušienok závislí a na ďalší Kreatívny piknik sme išli len kvôli nim.
Keďže sme toho roku už ale bezlepkáči, Tatianine sušienky Ela jesť nemohla. Bolo nám jej ľúto, tak sme vyskúšali Tatianin recept, ale s použitím bezlepkovej múky a vyšlo to – odvtedy sme sušienky piekli už niekoľko krát. Tatianine sušienky sú iné konzistenciou, akoby mastnejšie a menej krehké, naše sa viac „trúsia“, ale chuťovo sú naše sušienky (samozrejme) ešte lepšie :-)
Vyzerajú skvele... určite vyskúšam :)
OdpovedaťOdstrániť